woensdag 8 december 2010

Pionierswerk binnen de Argentijnse vakbonden rond klimaatbeleid

Wat betekent de opwarming van de aarde voor een vakbond in het Zuiden? Hoe kan je vakbondsleden overtuigen van het belang van een ambitieus klimaatbeleid indien ze niet eens zeker zijn van hun job, als ze er al een hebben? Dit zijn vragen waarmee Enrique Sosa en Ruben Gilardi elke dag te maken hebben. 
Enrique is directeur van INCASUR, een instituut dat syndicale vorming geeft in Zuid Amerika. Ruben is de coördinator van het Observatorio Laboral y Ambiental de Argentina. Dit is een initiatief van een aantal Argentijnse vakbonden om de klimaatproblematiek en het milieubeleid in het algemeen op de syndicale agenda te zetten in hun land. Net zoals wij bij het ACV zijn zij overtuigd van de nood aan een duidelijke vakbondsaanpak van het klimaatbeleid. Toch is hun werk niet te vergelijken met dat van ons. Voor hun is het echt een werk van pioniers.

De doelstellingen van het Observatorio zijn dan ook afgestemd op die situatie. In eerste instantie willen ze informatie verzamelen en kennis opdoen. Bijvoorbeeld over hoe moet je een milieuimpactanalyse moet maken. Verder geven ze vorming over basisprincipes van het milieubeleid, zoals het voorzorgsbeginsel. Hierbij aansluitend wijzen ze op de grote nood aan visievorming over "ecologia industrial". Dit is wat wij de groene economie noemen. Hoe kan je economische en industriële activiteiten milieuvriendelijk maken. Terwijl er bij ons reeds een zekere consensus bestaat over de noodzaak om bedrijven te vergroenen is dit bij hen nog veel minder doorgedrongen. Milieubeleid kost arbeidsplaatsen, punt. Vandaar dat Enrique en Ruben sterk werken op bewustmaking en vorming van vakbondsleden. Ze werken hierbij vanuit de concrete situatie van de werknemers. Iedereen moet naar zijn werk kunnen gaan zonder het risico te lopen om ziek terug thuis te komen. Niemand mag vergiftigd worden noch zijn leven in gevaar gebracht worden omdat hij kort bij een bedrijf woont. Via deze stapsgewijze aanpak van aan de basis hopen ze het milieuthema sterker te maken binnen de Argentijnse vakbond en de Argentijnse samenleving in het algemeen.  

Het ACV vind dit werk uitermate belangrijk en steunt Enrique en Ruben dan ook actief in hun werk.

Bert De Wel
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten