vrijdag 10 december 2010

Patricia Espinosa, klimaatheilige van Cancun

Met een staande ovatie voor de voorzitster, Patricia Espinosa, hebben de deelnemers aan de klimaatconferentie duidelijk gemaakt dat ze haar werk zullen goedkeuren. Op dit ogenblik (2 uur 's nachts zaterdag ochtend) is het akkoord nog niet definitief bevestigd door de conferentie. De landen moeten zich nog formeel uitspreken over de tekst. Op Bolivia na heeft iedereen aangegeven dat de tekst niet perfect is, maar dat ze hem toch zullen steunen. Bolivia heeft trouwens tijdens de hele conferentie aanzienlijk dwars gelegen, soms terecht, maar toch niet altijd.
De tekst die voorligt is zeker niet perfect. De lage emissiereductie-engagementen van Kopenhagen worden niet opgetrokken. De ontwikkelde landen engageren zich niet tot bijkomende en noodzakelijke emissiereducties. Ook de opkomende industrielanden hebben zich niet laten binden. De krenterige middelen voor de ontwikkelingslanden worden niet opgetrokken. Het verderzetten van het Kyotoprotocol wordt niet vastgelegd.
Toch slaakt iedereen een zucht van opluchting, want er is een akkoord in de maak. Het ziet er naar uit dat een aantal belangrijke beslissingen formeel zullen bevestigd worden. Van groot belang is het Green Climate Fund, een formele structuur onder het klimaatverdrag dat mee zal zorgen voor de financiering van de ontwikkelingslanden. Verder is er het engagement om geen breuk te laten vallen met het Kyotoprotocol dat afloopt in 2012. Er zal ook rekening gehouden worden met het werk van de wetenschappers van het IPCC. Er werden ook degelijke afspraken gemaakt over de bijdragen van het beleid inzake ontbossing aan het klimaatbeleid.
Rechtvaardige transitie heeft de plaats gekregen die het verdient
Ook onze “rechtvaardige transitie” staat duidelijk in de tekst die (naar alle waarschijnlijkheid) gaat goedgekeurd worden deze nacht. Het intensieve werk van de vele vakbondsvertegenwoordigers heeft dan uiteindelijk toch resultaat opgeleverd.  Met deze tekst krijgen de werknemers over heel de wereld een hart onder de riem voor hun werk rond klimaatbeleid en erkenning voor hun belangrijke rol om de opwarming van de aarde mee aan te pakken. We waren bijna wanhopig deze week, maar het is dan toch gelukt.
Het goede nieuws van Cancun is echter geen eindpunt. De engagementen die hier op papier gezet werden moeten in een nieuw klimaatverdrag gegoten worden, volgend jaar in Durban (Zuid Afrika). ALLE punten van het akkoord van Cancun zullen zorgvuldig opgevolgd moeten worden. Er is dus nog zeer veel werk aan de winkel. Ook vanuit het IVV zullen we hier zorgvuldig op moeten toekijken. Met de goede spirit die er nu is (Thanks, Heilige Patricia Espinoza!) moet dit zeker lukken.
Bert De Wel

1 opmerking:

  1. Beste Bert, beste lezer,

    Blijkbaar heeft uw aanroeping tot de heilige Patricia Espinoza gewerkt... . Ik ben vooral tevreden dat de groep van vakbondsmensen van over de hele wereld tot een efficiënte aanpak en samenwerking is gekomen. Want er zijn toch resultaten geboekt. Niet 100% op alles, maar toch goed, met een beter voorbereide aanpak dan in Kopenhagen. Ook de rechtvaardige transitie van oud naar groen werk zou in de tekst zitten. Dat is een opsteker voor miljoenen werknemers.

    Met het ACV hebben wij in oktober in Oostende gecongresseerd, onder meer over dit thema. Klimaatbeleid en sociaal beleid hangen immers samen. Het ACV was overwegend sterk aanwezig bij het zingen voor het klimaat, voor twee weken. Ik was blij dat ik er bij was.

    Dank u Bert voor de interessante blog.
    Proficiat voor u en allen die hun steentje hebben bijgedragen tot dit goede resultaat.

    Luc Cortebeeck
    voorzitter ACV

    BeantwoordenVerwijderen