donderdag 18 november 2010

Rondetafel over de Klimaatconferentie in Cancún


Woensdagnamiddag 17 november ’10 organiseerde de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) een rondetafel over de Klimaatconferentie in Cancún. De leden van de FRDO (werkgevers, vakbonden, milieuorganisaties en ontwikkelingsorganisaties) en een vertegenwoordiger van de jongeren kregen de kans om hun standpunten voor te leggen aan federaal milieuminister Paul Magnette, een vertegenwoordiger van Vlaams ministers van leefmilieu Joke Schauvliege en een vertegenwoordiger van federaal minister Reynders.
We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om ons pleidooi voor een rechtvaardig klimaatbeleid in de verf te zetten. De huidige wereldwijde economische crisis mag geen excuus zijn om niet tot een klimaatakkoord te komen. Meer nog, de mogelijkheden die vandaag bestaan om onze economie koolstofarm te maken en meer jobs te creëren moeten gerealiseerd worden via een coherent en ambitieus beleid. Op onze vraag heeft minister Magnette nog eens expliciet herhaald dat België en de EU onze eis voor een rechtvaardige transitie zal verdedigen tijdens de onderhandelingen in Cancún.
Opvallend was de hoopvolle taal van de vertegenwoordiger van minister Schauvliege. Hij stelt vast dat heel wat landen veel pragmatischer geworden zijn na de klimaattop in Kopenhagen. Iedereen lijkt zich bewust te zijn dat de geloofwaardigheid van het internationale klimaatbeleid op het spel staat in Cancún. De vertegenwoordigers van alle landen zullen nú moeten aantonen dat ze zinvolle klimaatafspraken kunnen maken.
Tenslotte was er een geanimeerde discussie over het ambitieniveau van Europa om zijn emissies te reduceren. Minister Magnette gaf aan dat het in het eigenbelang van Europa is om ons engagement op te trekken van 20% naar 30% emissiereductie tegen 2020. Dit creëert toekomstgerichte economische ontwikkeling en zal ons ook in staat stellen om de noodzakelijke verdere emissiereducties te kunnen realiseren tegen 2050. De minister stelde dat ook België zich hierover veel duidelijker moet kunnen uitspreken. Hij betreurde dat niet alle sociale partners op deze lijn zitten. Het probleem zit zeker niet bij de vakbonden. Wij staan achter de aanbevelingen van het wetenschappelijk panel van de Verenigde Naties (IPCC ) die pleiten voor een emissiereductie van 25 tot 40% tegen 2020.
Het standpunt van de drie vakbonden kan je opvragen bij Bert De Wel (BDeWel@acv-csc.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten